vrijdag 21 november 2008

“De wereld maakt zich alleen druk om piraten”

Aan de kust van Somalië is een mysterieuze ziekte uitgebroken maar “de wereld maakt zich alleen druk om piraten”. Er zijn vaten met gif aangespoeld bij de plaats waar de gekaapte Saudische tanker voor anker ligt en de kustbewoners zijn ernstig ziek geworden.

Dit heeft de voormalige Somalische legerkolonel Mohamed Nureh Abdulle vrijdag via de telefoon aan de BBC verteld. Hij woont in Harardhere, de stad die het dichtst in de buurt ligt waar de gekaapte Saudische olietanker Sirius Star ligt afgemeerd.

Hij vertelde via de telefoon aan de omroep dat de inwoners van zijn stad bezorgder zijn over het dumpen van giftig afval dan piraterij.

Abdulle, een vijftiger die is geboren in Harardhere, is adviseur van de ouderen over veiligheidszaken.

Hij vertelde: “De supertanker ligt dicht voor onze kust. Het is een heel, heel, lang schip. Enige tijd geleden hadden we ons eigen probleem met piraterij, maar dat is opgelost.”

“De mensen die deze schepen kapen in onze wateren zijn niet afkomstig uit onze omgeving. We kennen geen een van de jongens op de supertanker en ze hebben ook geen contact met ons gelegd.”

Hij vervolgde: “Weet je, ons probleem is niet de piraterij. Het is het illegaal dumpen. Dit probleem is al een tijd aan de gang en de wereld weet ervan. De Amerikanen zijn hier al een tijd en ze weten van de vervuiling.”

“Desondanks praat de wereld alleen over de piraten en het geld dat ermee is gemoeid,” zo vertelde de kolonel.

Hij zei: “Er is iets anders aan de hand en dit is al jaren aan de gang. Er wordt een heleboel geloosd in onze zee, zo veel afval. Het wordt in onze zee gedumpt en het vervuilt onze kust en het verspreidt zich over onze regio.”

“Een paar nachten geleden kwamen er een paar vaten aanzetten uit de hoge zee en het lijkt erop dat die zijn gescheurd en nu lekken ze in het water en in de lucht.”

De eerste mensen werden volgens de kolonel donderdag ziek. Mensen maken melding van mysterieuze ziekteverschijnselen. Ze spreken erover alsof het waterpokken zijn, maar dat is het niet precies. Hun huid ziet er slecht uit. Ze niezen, hoesten en moeten overgeven.

Het is voor het eerst dat er zoiets gebeurt. De mensen zijn echt heel, heel erg ziek. Het gaat om de mensen die erg vroeg opstaan, voordat het licht wordt, en hun vee hoeden langs de kust.

De dieren zijn ziek geworden van het water dat ze drinken. Ook de mensen die zich in het water wassen hebben nu een aandoening.

De kolonel vertelde verder dat het om mensen gaat die erg geïsoleerd leven in een afgelegen stad. “We vertrouwen alleen op God.”

Harardhere ligt dicht aan zee en de mensen die er wonen waren afhankelijk van de visserij maar grote internationale vissersschepen hebben de zee leeggevist.

Abdulle vertelde aan de Britse omroep: “Het is een erg oude stad. De bevolking bestaat uit een mengeling van verschillende clans.

Onze gemeenschap is afhankelijk van de visvangst, maar nu is er nog maar weinig vis. Er kwamen een heleboel buitenlandse schepen en die hebben intensief gevist. Hun grote netten hebben alles uitgeroeid, zelfs de vangstbenodigdheden van de vissers.

Dus de mensen werden maar boer en gingen meer vee houden. Zoals in elke Somalische stad kan men alleen op zichzelf vertrouwen. Maar nu worden we getroffen door deze medische epidemie.”

Losprijs
Ondertussen hebben de autoriteiten van buurland Kenia gemeld dat de Somalische piraten dit jaar al 120 miljoen euro hebben verdiend aan losgeld. De VN meldden woensdag nog dat het om 20 miljoen ging.

De piraten eisen voor het loslaten van de Saudische tanker Sirius Star, die sinds vorige week zaterdag is gekaapt, 20 miljoen euro.

Maatregelen
Nederlandse reders hebben gemeld dat ze hun schepen in konvooi door de Golf van Aden, ten noorden van Somalië, willen laten varen. Europese oorlogsbodems zouden dan voor de nodige bescherming moeten zorgen.

Verschillende rederijen hebben intussen besloten om alternatieve routes te varen. Zo vaart de Deense maatschappij Maersk met olietankers nu rond de Kaap van Afrika in plaats van door het Suezkanaal en de Golf van Aden.

Er varen per jaar ongeveer 15.000 schepen door het risicogebied, waarvan 500 Nederlandse.

Fundamentalistische moslims hebben intussen de jacht geopend op piraten omdat ze het er niet mee eens zijn dat die een schuit uit een islamitisch land hebben gekaapt.

In de regio zijn momenteel schepen van verschillende marines actief om de scheepvaart en hulpkonvooien van de VN te beveiligen tegen de piraten. Het gebied is echter zo groot dat dit niet afdoende lukt.

Zie ook
Hr. Ms. De Ruyter escorteert hulpschepen WFP veilig naar Somalië